www.pckoloji.com - Digitus DA-70830 USB Ekran Kartı

Tüm haberlere geri dön...

pckoloji_ekrank1.jpgHaber Kaynağı: 18 Mayıs 2008 Digitus DA-70830 USB Ekran Kartı



USB arabirimi üzerinden çalışabilen birçok ürün görmüşsünüzdür. SIM kart okuyuculardan tutun da kahve fincanı ısıtıcılara kadar oldukça geniş bir ürün çeşitliliği söz konusu. Digitus'un DA-70830 model numaralı ürünü ise USB bağlantılı bir ekran kartı. Evet, yanlış okumadınız. USB üzerinden bağlanan bu ekran kartı ile USB arabirimlerinizin toplam sayısı kadar bilgisayarınızda görüntü çıkışı elde edebilirsiniz. Ürünün işe yarayacağı en öncelikli alan kuşkusuz herhangi bir görüntü çıkışına sahip olmayan dizüstü bilgisayarlar. Eski model dizüstü bilgisayarlar böylece yüksek çözünürlükteki bir monitöre ya da televizyona kolaylıkla bağlanabiliyor. Daha da güzeli projeksiyon cihazları ile de bu şekilde bağlantı sağlayabilmeniz mümkün. Kullanım için masaüstü bilgisayar ya da dizüstü bilgisayar farketmiyor.
pckoloji_ekrank2.jpg
Ürün oldukça şık bir kutuya sahip. Tak-çalıştır özelliği ile kolaylıkla çift monitör kullanımına başlayacağınız belirtiliyor. Ayrıca üç boyutlu görüntülerden de yüksek performans alacağınız belirtilmiş. Açık konuşmak gerekirse ürünün performansı dizüstü bilgisayarların entegre olan grafik kartlarından pek farklı olmayacak. Bildiğiniz gibi performans odaklı grafik yongaları sadece ATI ve NVIDIA tarafından üretiliyor. Her iki üretici tarafında da şimdilik bu tip harici ürünler piyasaya çıkmış değil. Aslında ATI'ın harici XGP grafik kartı çözümlerini yakın bir zamanda göreceğiz, ancak bunun için AMD Turion X2 Ultra platformundan yeni bir dizüstü bilgisayara sahip olmanız gerekli. Dahası performanslı harici grafik çözümleri de mutlaka sağlam bir soğutma sistemi içermeliler. Digitus'un bu ürünü üç boyut performansından daha ziyade çalışma alanınızı birden fazla monitörle genişletmenizi sağlıyor. Dolayısıyla kesinlikle oyun oynama hayali kurmayın.

pckoloji_ekrankart3.jpg
Kutu içeriğinden ürünün kendisi ve sürücü CD'si geliyor. Kullanım kılavuzu, sürücü CD'sinin içine PDF formatında eklenmiş. Görüldüğü gibi karışık olan hiçbir şey yok. Bağlantıların ve kurulumun hemen sonrasında hemen ürünü kullanmaya başlıyorsunuz. Tüm Windows sürümleri için gerekli olan sürücü desteği sağlanmış, fakat henüz 64 bit sürümler için gerekli olan sürücü dosyaları üretici firma tarafından henüz yayınlanmamış. Şayet 64 bit bir işletim sistemi kullanıyorsanız satın alma öncesinde bu durumu göz önünde bulundurun. Firmanın internet sitesini ara ara ziyaret etmeniz de sürücü dosyaları hakkında bilgi edinmenize yardımcı olabilir.

pckoloji_ekrankart4.jpg
Görüntü çıkışı, diğer arabirimlerin karşısında daha fazla kullanımı olan D-Sub üzerinden sağlanıyor. Monitörün görüntü kablosunu buraya bağladıktan sonra Windows'ta yapabileceğiniz birkaç küçük ayarla görüntü çıkışını ikinci bir monitöre kolayca aktarabiliyorsunuz. Enerji ihtiyacı USB arabirimi üzerinden sağlandığı için ayrıca bir güç adaptörüne gereksinim duyumluyor.

pckoloji_ekrank5.jpg
Üründe bulunan grafik işlemci SiS'in üretimi olan 315E. Bildiğiniz gibi SiS, performansı açısından yüksek olan görüntü yongalarına sahip değil. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi ürün sadece yüksek çözünürlükte ikinci ya da üçüncü, dördüncü -artık kaç tane bağlayabiliyorsanız- monitörün kullanılmasını sağlıyor. Grafik işlemcinin hemen yanında Etrontech üretimi bir bellek yongası bulunuyor. Bu yonga tahmin edebileceğiniz gibi grafik belleğine özgü. SD tipinde ve üzerinde 8 MB kapasite sunuluyor. Şayet dahili ekran kartınız sistem belleğinizi tüketiyorsa ürünün sizi bu dertten de kurtaracağı kesin. Ürünü kullanmaya başladıktan sonra dizüstü bilgisayarınızın ekran kartını Denetim Masası'ndan devre dışı bırakarak bellek kazancı sağlayabilirsiniz. Harici ekran kartına sahip olan dizüstü bilgisayarlarda da böylece ısınma ve gürültü gibi sorunları aşabilirsiniz. Yeri gelmişken enerji konusuna da biraz değinelim. Çift ekran kartlı çok güçlü bir masaüstü bilgisayarınız olabilir. Digitus'un bu ürünü sayesinde ekran kartlarınızı da devre dışı bırakabilirsiniz. Böylece hem enerji tasarrufu sağlamış olursunuz hem de sessiz bir bilgisayar elde edersiniz. Nasıl olsa Denetim Masası'ndan devre dışı bırakılan bileşenleri sonradan etkinleştirmek oldukça kolay bir iş.

pckoloji_ekrank6.jpg
Sürücünün kurulumundan sonra Windows'taki sistem tepsisinde yeni bir ikon çıkıyor. Bu ikona sağ tuşla tıklayarak menüsünü açabilirsiniz. Kurulumun hemen sonrasında USB-VGA (Off) seçeneği aktif durumda. Yani henüz harici çıkış alamıyorsunuz. USB-VGA (Primary) seçeneği USB ekran kartınıza bağlı olan monitörün ana monitör olmasını sağlıyor. Bu seçenekte diğer grafik kartlarınızı devre dışı bırakabilirsiniz. USB-VGA (Extended) seçeneği ise uzatılmış masaüstü kullanmak isteyenlere hitap ediyor. Böylece pencereleri ikinci monitörde açabilirsiniz, çift monitörle çalışabilirsiniz. Bir monitörde maç izlerken diğer monitörde işlerinizi yapabilirsiniz. Son seçenek olan USB-VGA (Mirror) ise sunum yapacakların işini kolaylaştıracak bir özellik. Bu özellik de bilgisayarınızda kullanmakta olduğunuz ve harici ekran kartına bağlı olan monitörlerde aynı görüntünün elde edilmesini sağlıyor.

pckoloji_ekrank7.jpg
Şimdi sırada en can alıcı kısımlardan biri olan çözünürlük ayarları var. 800 x 600'den başlayarak 1024 x 768, 1152 x 864, 1280 x 768, 1280 x 800, 1280 x 1024, 1440 x 900, 1600 x 1200 ve 1680 x 1050 çözünürlüğe kadar birçok değeri tercih edebilmeniz mümkün. Seçeneklerden görülebileceği gibi 1920 x 1200 gibi Full HD kalitesine erişilemiyor. Ayrıca 1600 x 1200 çözünürlüğe kadar 32 bit renk derinliği kullanılabilirken bu değerden sonra 16 bit kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Bu durum yüksek çözünürlükte renk kalitesini biraz olsun etkiliyor ama dert etmeye değmez. Demek ki USB 2.0 standardının yeterli olmadığı bir noktayı daha keşfettik. Yeterli gelseydi 32 bit değerini yüksek çözünürlüklerde de kullanabilecektik.

pckoloji_ekrank8.jpg
Çözünürlük ve renk derinliği ayarları Windows altındaki alışılageldik menüden de rahatlıkla yapılabiliyor. Ayrıca 8 tane aynı üründen kullanarak çok geniş bir çalışma alanı yarattığınızı düşünün. Monitörlerin nerede konumlanacağını (merkez monitöre göre üstte, altta, sağ altta gibi) yine bu arabirim üzerinden çok kolay bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz. İhtiyacı olanlar için bu yapıda şimdilik başka bir ürün yok. İki görüntü çıkışına sahip olanlar bu değeri artırmak istediğinde de ürün çare oluyor. Üstelik sanki kendi ekran kartınızın bir özelliğiymiş gibi görüntüyü yayma özelliği desteklendiğinden bazı oyunlarda çoklu monitör desteğini kullanabilmeniz bile mümkün olabilir. Tabi bunu öncelikle oyunun desteklemesi gerekli. Bimel tarafından ithal edilen ürünün son kullanıcı fiyatı yurtdışında 100 YTL'ye eşdeğer seviyede. Ülkemiz için 140 YTL seviyesi beklenebilir. Tasarımcıların da oldukça hoşuna gidecek bir ürün.


Tüm haberlere geri dön...

İlişkili Ürünler

Ankara Merkez
Tel: (312) 434-2245 Faks: (312) 431 19 53
İstanbul (Anadolu)
Tel: (216) 384-5061 Faks: (216) 384 50 26
İstanbul (Avrupa)
Tel: (212) 347-7540 Faks: (212) 347 75 44
İzmir
Tel: (232) 489-0755 Faks: (232) 425 21 49
Bursa
Tel: (224) 274-0055 Faks: (224) 273 00 26
2025© Bimel Elektronik Mamulleri Pazarlama A.Ş. internet sitesinin yayın hakları, tüm görsel malzeme ve bilgilerin elektronik ortamlar dahil kullanım hakkı sadece Bimel Elektronik Mamulleri Pazarlama A.Ş.'ne aittir. İzinsiz kullanmak, kopyalamak ve alıntı yapmak yasal kovuşturma hakkı doğurur.