Haber Kaynağı: Tele.com.tr 01 Şubat 2008
Yeni yasa tasarısı her sermaye şirketinin bir internet sitesi olmasını ön görüyor. Web hizmeti verecek sektör firmaları hazır, peki şirketler? Yeni Türk Ticaret Kanunu tasarısının yasalaşması halinde her sermaye şirketine internet sitesi kurma zorunluluğu gelecek. Bu web sitesinde, şirket ilanları, pay sahipleri ve ortakları açısından önem taşıyan açıklamalar, finansal tablolar, raporlar, yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarına ilişkin bilgiler yayınlanacak. Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan veya bilgi toplumu hizmetlerine uygun hale getirmeyen şirket yöneticileri için ceza söz konusu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre Türkiye’deki şirket sayısı 1.3 milyonu aşıyor. Bunun yanında web adresine sahip şirket sayısı 130 bin seviyesinde.
Türkiye’de sabit teleon hizmetlerinde olduğu gibi genişbant internet hizmetlerinde de regülasyon konusunda yeterli mesafe kat edilemedi. Her iki hizmette de pazarın yaklaşık yüzde 95’i Türk Telekom’un kontrolü altında bulunuyor.
Yeni Türk Ticaret Kanunu tasarısına göre 1 milyon civarında şirket 2008 yılı sonuna kadar web sitesini kurmak zorunda. İşNet Genel Müdürü İ. Hakkı Şener, web tasarım şirketlerinin işlerindeciddi bir artış olacağını, hatta birçok firmanın talebi karşılamak için çeşitli web sitesi şablonları oluşturmaya başladığını kaydediyor. İnternet hizmeti veren firmalar, sermaye şirketlerini oluşturacağı bu talebi karşılamak için hazırlıklarını tamamlamış durumda. Web sitesi tasarımı, yazılımı, barındırma ve çağrı merkezi gibi bir çok hizmetleri şimdiden uygulamaya başlamışlar. Elbette böyle bir talep patlaması 2008 yılı içinde umut verici. Geçtiğimiz senelerde büyük firmaların web hizmetlerini vererek ayakta kalmayı başaran bir çok internet şirketi, 2008 yılının iyi geçeceğini düşünüyor. Tr.net Genel Müdürü Etkin Özdemir de 2008 yılında umutlu olduklarını belirtiyor. Özdemir, 2007 yılı sonunda yaptıkları şebeke yatırımı ve yenilenmesinin Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirliyor. Özellikle kurumsal alanda data, veri ve ses hizmetlerini Türkiye geneline sunmak ve hizmet ağımızı yaygınlaştırmak için çalışmalarının bitmek üzere olduğunu işaret eden Özdemir, ‘Yeni kanal yapımız ve sunduğumuz servislerin çeşitliliğinin artması ile ciddi ciro artışı hedeflemekteyiz’ diye konuşuyor. Netone Genel Müdürü Cem Çelebiler ise yazılımdaki Web 2.0 gibi teknolojiler ile internet servislerinde büyük bir gelişme yaşanacağını belirterek, önemli yatırımlar yaptıklarını ifade ediyor. Komturk İletişim Genel Müdürü Cem Koşmaz da, Türkiye’de özellikle ADSL hızlarının artmasını olumlu bulduklarını, ancak yurtdışına çıkışların dörtte bir oranında yavaş olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye genelinde bilişimin önemi sadece büyük firmalar değil, Kobi’ler tarafından da anlaşılmaya başlamış olmasının önemine dikkat çeken Koşmaz, bilişimin daha çok kullanıldığı ortamlarda verimliliğin artacağını kaydediyor.
Grid Telekomünikasyon Genel Müdür Yardımcısı Özlem Kalkan ise 2008 yılında artık Türkiye’de telekom pazarının serbestleştiğini hissedebilir olmayı beklediklerini, “Sektör olarak öngörülen gelişmenin gerisindeyiz ve bu konuda bakanlar kurulundan, bireysel kullanıcıya kadar herkesin üzerine düşen görevler olduğunu fark etmesi gerekiyor’’ sözleriyle anlatıyor. Telekom sektöründe serbestleşmenin tam anlamıyla olmamasının diğer ilişkili sektörleri de etkilediğini belirten Kalkan, “Ayrıca sektörde açıkçası 2002’ye oranla daha az yerli sermayeli şirketler görmek; daha çok yabancı sermaye ile pazarın gelişmesi açısından olumlu fakat bağımlılık açısından tedirgin edicidir’’ diye konuşuyor. Koç.net Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Harıun Tiftikçi de Türkiye’de bireylerin İnternet kullanımı oldukça hızlı geliştiğini, ancak KOBİ’ler arasında yeterince yaygınlaşmış olmadığına dikkat çekerek, “Bu yılı KOBİ’lerin İnternetin sunduğu fırsatları keşfedecekleri dönem olarak görüyoruz’’ diyor. İnternet altyapısının güçlenmesi, bilgisayarın okullarda yaygınlaşması ve KOBİ’lerin İnternet’i kurumsal hedefleri için yeni bir fırsat olarak görmeleri anlamına geldiğini belirten Tiftikçi, Türkiye’nin 2008 yılında bilişim kullanımında büyük sıçrama gerçekleştireceğini tahmin ediyor. BimNET Telekomünikasyon Unix Sistem Yöneticisi Ülkü Sayılan, sektörün genel olarak bir canlanmaya doğru gittiğini, bu alanda hizmet kalitesinin yükseldiğini belirtiyor. Sayılan, açık kaynak kod yazılımların daha çok bilindiğini, buna karşın lisanslı ürünlerin kullanımı ve üretimi noktasında da bir azalma kaydedilmediğini belirterek, pazarın genişlediğine işaret ediyor. Global İletişim Satış ve Pazarlama Koordinatörü Murat Küçüközdemir ise sektörün rekabetçi ortamının 2008 yılında daha da hızlanacağını ifade ederek, beklentilerini, “Global İletişim olarak sektöründe üzerinde en az 2 kat büyüme hedefliyoruz’’ sözleriyle tamamlıyor.
İnternet sitesi çözümleri için neler tavsiye ediyorlar?
İ. Hakkı Akşener
İşNet Genel Müdürü
Günümüzde firmalar, müşterileriyle en kolay ve en ucuz iletişimi web siteleri üzerinden sağlıyorlar. Firmalar ürün ve hizmetlerini müşterileriyle buluştururken aynı zamanda marka bilinirliklerini ve imajlarını da güçlendiriyorlar. Bu nedenle yasal zorunluluk olmasa bile web sitesi sahibi olmak kaçınılmazdır. Web sitesi oluşturacak firmaların dikkat edecekleri en önemli husus müşterilerine en etkili şekilde ulaşabilecekleri web siteleri oluşturmak ve güvenilir bir data center hizmeti alarak site ulaşılabilirliğini en üst düzeyde tutmak olacaktır.
Etkin Özdemir
Tr.Net Genel Müdürü
Türkiye’de internet servisleri konusunda hizmet veren ilk firma olmamız ve 15 yıllık tecrübemiz ile firmalara en önemli tavsiyemiz, hizmeti tecrübeli ve güvenilir firmalardan almalarıdır. İnternet sitelerinin zorunlu hale gelmesi ile bu konuda tecrübesi olmayan birçok firma hizmet vermeye başlamış ve yenileri de açılmaya devam ediyor. İnternet sitesinde yer alması zorunlu bilgilerin eksiksiz bulunup bulunmadığına özellikle dikkat etmeliler. Biz, konusunda uzman çözüm ortaklarımız ile web hosting ve tasarım hizmetinde oluşturduğumuz çözümlerin gerek küçük ve orta ölçekli işletmeler, gerekse büyük işletmeler tarafındaki konumlandırmamızla pazara çok iyi hitap edeceğimizi düşünüyoruz.
Cem Çelebiler
Netone Genel Müdürü
Şirketler web sitesi ihtiyaçlarını 3 farklı şekilde çözümleyebilirler, Web tasarım firmaları ile kendi bünyelerinde bu işle ilgili birini istihdam ederek, hosting firmalarının hazır çözümlerini kullanarak. Web hosting firmaları talep artışını karşılamanın yanı sıra verecekleri hazır web sitesi gibi servis çözümleri ile gelirlerini artırabilir. Burada hazırlanacak şirket sitelerinin o firmanın vitrini olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle profesyonel ve stabil çözümler tercih edilmelidir. Firmalar site tasarımının ötesinde; bu sitelerin sürekliliğini ve ayakta kalırlılığını sağlayabilmek için barındırma hizmetlerini konusunda uzman telekom firmalarından almalıdırlar.
Cem Koşmaz
Komturk İletişim Genel Müdürü
Web sitesi bir firmanın kartvizitinden sonra ilk ve en önemli yüzü olduğu için çok önemlidir. Tanımadığınız bir firmanın finansal yapısından, iş yapış şekline, kurumsallığına dair yorum yapabilirsiniz. Ancak ülkemizde bunun önemi büyük firmaların dışında hala anlaşılmadığı için yeni yasanın da en azından bir süre kartvizit gibi hizmet vermekten öteye geçemeyeceğini düşünüyorum. Diğer taraftan devlet, firmaların sektörlere göre web sayfalarına sahip olarak hazırlayacağı rehberle ticareti geliştirmek için çok zengin bir kaynak oluşturma şansına sahip olacaktır.
Özlem Kalkan
Grid Telekomünikasyon Genel Müdür Yardımcısı
Hızlı web sitesi gereçleri hazırlama e-ticareti geliştirecektir. Çünkü birçok firma “zorunluluktan’’ dolayı ucuz, hızlı ve yalın çözümler arayacaktır. Ayrıca her firmanın teknik bir eleman bulundurması mümkün olmadığından bu işleri online takip edebilecek ucuz kitle satışı yapan e-ajanslar kurulacaktır diye düşünüyorum. Firmalara şu aşamada yapabileceğim en önemli uyarı kanunun gerekliliklerine dikkat etmeleri olacaktır. Aslında yorum farkına çok açık maddeler olduğunu ve hatta uygulanması başka kanunlarla ters düşen ifadeler olduğunu düşünsem de eğer uygulanırsa şirket ve yöneticileri için yaptırımlar ağır olacaktır.
Harun Tiftikçi
Koç.net Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
Web sitesi tasarımından önemli olan konular; sitenin hızlı erişilebilir olması, kullanım kolaylığı ve hedef kitleye uygun, doğru ve güncel içerikleri barındırmasıdır. Site ziyaretçisi birkaç tıklama ile istediği bilgilere rahatlıkla erişemediği taktirde, o siteyi milyonlarca alternatif site arasından tekrar ziyaret etmeyecektir. Dolayısıyla, web tasarımı için yüksek bedeller ödemeye gerek olmadan, sade ve güncel içeriğe sahip siteler hazırlamak yeterli olacaktır. Kobiline ‘’Firmam İnternette’’ paketi ile, firmaların pratik şekilde özel bir alan adı, e-posta adresi açıp dilekleri web sitesitasarımını kullanabilecekleri bir altyapı sunmaktadır.
Ülkü Sayılan
BimNet Telekomünikasyon Unix Sistem Yöneticisi
Firmalara öncelikle fizibilite yaparak; faaliyetlerini, şirketlerinin altyapı personel gibi kritik noktaları gerçekçi olarak gözden geçirerek bir program belirlemelidir. Bu hizmetleri sağlayan koşulları lokallerinde yaratabilirler ancak internet bağlantısı maliyetleri, güvenlik politikaları, istihdam edilen/edilecek bilişim personeli sayısı ve yeterliliği, donanım altyapısı, yazılım altyapısı gibi çok önemli parametreleri göz önüne almak gerekir. Bir ISS den alınacak hizmet noktasında donanım, yazılım, internet bağlantısı, personel gibi giderleri bütçelerinden arındırmış olacaklardır. Yükümlülükleri de sadece içerik sağlamakla kalacaktır. Ve tabi anılan hizmetlerin ederlerini bütçelerine eklemek gibi bir uğraşları olacaktır.
Murat Küçüközdemir
Global İletişim Satış Ve Pazarlama Koordinatörü
İlk aşamada henüz internetle tanışmamış şirketlerin, şablon web site tasarımlarıyla kanuni sorunluluklarını yerine getireceklerini ve bu alanda da web sitesi tasarımı yazılımı pazarında patlama olacağını öngörüyoruz. Ancak önemli olan bu tanışmanın ardından firmaların internetin nimetlerini elektonik ticaret, yazılım lisansı kiralama, web tabanlı verimlilik artışı sağlayacak yazılım uygulamaları vb. alanlarda sürdürmeleri, bu alanda hizmet veren şirketlerin de bu ihtiyaçları doğru tanımlaması ve kullanıma sunması olacaktır. İnternet Sitesi Kurma Zorunluluğu Geliyor.
İ. Hakkı Akşener
İşNet Genel Müdürü
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre Türkiye’deki şirket sayısı 1,3 milyonu aşmışken web adresine sahip şirket sayısı 130 bin civarında. Bu da henüz şirketlerin sadece yüzde 10 gibi küçük bir kesitinin web sitesi sahibi olduğunu gösteriyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre 1 milyon civarındaki şirket 2008 yılı sonuna kadar web sitesini kurmak zorunda. Web tasarım şirketlerinin işlerinde ciddi bir artış olacak, hatta bir çok firma talebi karşılamak için çeşitli web sitesi şablonları oluşturuyor. Müşteriler bu şablonlara içeriklerini girip kendi sitelerini oluşturabiliyor. Web tasarım şirketlerinin yanı sıra hosting firmaları da pastadan ciddi bir pay alacaktır. Bu aşamada da güvenilir ve kaliteli hizmet veren firmalar ön plana çıkacaktır. 7/24 Data Center hizmetleri daha çok önem kazanacaktır.
Etkin Özdemir
Tr.Net Genel Müdürü
Yeni düzenleme sadece firmalara ticari ad veya markalarına ait web sitesi oluşturma zorunluluğu getirmiyor; çünkü firmaların adlarına veya markalarına ait web adresi alabilmeleri için unvan veya markalarının Türk Patent Enstitüsü’nce tescilli olması gerekiyor. 1535 maddelik yeni Türk Ticaret Kanunu böylelikle web adresi zorunluluğunun yanısıra ticari unvan ve ürünlerin de marka tescilini zorunlu kılıyor. Bu da hizmet veren firmaların hizmetlerindeki çeşitliliği arttırmalarına veya firmalar arasında işbirliği oluşmasına neden olacaktır.
Cem Çelebiler
Netone Genel Müdürü
İlgili kanun çıkması ve yapılacak tanıtım faaliyetlerinin de etkisi ile web sitesi taleblerinde artış olacaktır. Her şirketin bir web sitesi olması her şirketin bir web alanına sahip olmasını doğuracaktır. Bu da hosting hizmeti, içerik yönetimi, co-location, kiralık hat servislerine olan talebi de artıracak ve yeni fırsatlar yaratacaktır.
Cem Koşmaz
Komturk İletişim Genel Müdürü
Kurumsal kimliğe önem veren firmaların yıllardır web siteleri olduğu için yeni kanunun yürürlüğe girmesi öncelikle isim satan firmalara yarayacaktır, ki Türkiye’de “com.tr’’ isimleri konusunda ODTÜ’ye faydası olacaktır. Yine aynı sebepten profesyonel web sitesi tasarlatılmasında bir artış olmayacağını ancak bir-iki sayfalık, ucuz, kartvizit özelliğindeki web sitesi tasarlatanlarda artış olacağını düşünüyorum. Hosting açısından ise yine bu sebepten katma değeri olmayan, ucuz hizmet veren firmaların servislerine talep artacaktır. Özlem Kalkan Grid Telekomünikasyon Genel Müdür Yardımcısı Yeni düzenlemeye göre bu üç alanda da pazar genişleyecektir. Fakat en büyük büyüme bu işin zorunlu kısmı olan hosting tarafında olacaktır. Çünkü web sitesi ve içerik yönetimi çözümü arayanlar zaten internet bilinci olan ve bu kanundan bağımsız web sitesine sahip şirketlerdir. Fakat unutmamak gerekir ki ülkemizde hem barındırma hizmetlerinin temel maliyetlerin yüksekliği (internet, yer, enerji) hem de regülasyon açısından (5651 no’lu kanun, hosting, data center hizmetlerinin yakında lisansa tabi tutuluyor olması) zorlaştırıcı koşullar yüzünden birçok firma “her şey dahil’’ yurtdışı paketlerini tercih edebilir!
Harun Tiftikçi
Koç.net Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
Küçük ölçekli işletmelere ise internet sitesi kurmaları için 1yıl süreverilecek. Bu düzenleme ve zaman sınırlandırması göz önüne alındığında hosting ve web tasarım hizmetlerimiz için ciddi bir talep artışı beklemekteyiz. Bu talep, hem bir çok yeni sitenin tasarımını, hem de mevcut sitelerin içerik ve görsel özelliklerinin revize edilmesini ve güncellenmesini beraberinde getirecek. Bilinçli web sitesi sahipleri ise, kanunun şart koştuğu niteliklere sahip sitelerini, diğer binlerce site arasında ön plana çıkması için online pazarlama stratejilerine yönelecek. Bu stratejiler başında da büyük arama motorlarına kayıt ve Google AdWords gibi online reklam hizmetlerine duyulan ilgi de artacak.
Ülkü Sayılan
BimNet Telekomünikasyon Unix Sistem Yöneticisi
Şirketlere faaliyetlerini elektronik ortama taşıma ve elektronik ortamda ticareti teşvik eden bu kanun, ISS’ler (İnternet Servisi Sağlayıcısı) için oldukça olumlu atılımları da beraberinde getirecektir. Web sitesi oluşturma ve hosting alanında logaritmik artışlar olacağını düşünmekteyiz. Bu yasa beraberinde elektronik alışverişte de hukuki konuların geçerli olacağı ve eletronik imzaya getirilen sınırlandırmalar oluşturuyor. Anonim şirketlerde yönetim kurallarının on-line olarak elektronik ortamda yapılması olanağı da sağlanmış oluyor. Şirketlere getirilen bu zorunluluk, ISS’ler tarafından gerek co-location (misafir etme) gerek web hosting, e-mail hosting, DNS hosting alanlarında yeni ufuklar açacaktır. Ancak şirketlerin bilişim yatırım bütçelerine göre bu hizmetleri kendi lokallerinde yapabilme seçenekleri vardır. Bu tercih bir ISS’den hizmet almaktan daha büyük yatırımlar gerektireceğinden tercih edilmeyebilir.
Murat Küçüközdemir
Global İletişim Satış Ve Pazarlama Koordinatörü
Kanunun yürürlüğe girmesini takiben hosting ve alan adı tescil pazarında %30 - %40 oranında artış bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde sözkonusu zorunluluğun nasıl denetleneceği ve takip edileceği, şirket unvanıyla Web adresinin nasıl ilişkilendirileceği, yurtdışından hizmet alan bir firmanın denetiminin nasıl olacağı gibi bir çok hususun netleşmesi, buna yönelik bir altyapının oluşması gerekecek. Bu çerçevede uygulamada sıkıntılar yaşayacağımız bir gerçek ancak elimizde bir referans noktasının olması da yaşanacak sorunların üstesinden gelmek için önemli olacak.
İ.Hakkı Akşener
İşNet Genel Müdürü
Türkiye İş Bankası iştirakı olarak 1999 yılında kurulan İşNet, 2000’li yıllardan itibaren gelişen teknoloji ve müşteri ihtiyaçlarına yönelik yaptığı yatırımlarla 800’den fazla firmaya iletişim teknolojileri konusunda yerel ve küresel hizmet sunmaktadır. İşNet, Türkiye’de uydu ağları ve karasal hatlar üzerinden veri ve telefon hizmetlerini Telekomünikasyon Kurumu‘ndan aldığı lisanslarla kendisi sunan tek yeni nesil telekom operatörüdür.
Etkin Özdemir
Tr.Net Genel Müdürü
İnternet teknolojisinin Türkiye’ye tanıtılması, ülke genelinde yaygınlaştırılması amacı ile; TR.NET, ODTÜ, TÜBİTAK ortak internet projesi çerçevesinde hizmete başlamıştır. TR.NET, Türkiye’nin İlk İnternet Servis Sağlayıcısı’’ olarak 1992 yılından sonra Orta Doğu Yazılım Hizmetleri A.Ş.’ye bağlı akademik kapsamda hizmet vermeye başlamıştır. Kurulduğu günden bugüne kamu kuruluşları ve ülke genelinde adı duyulmuş büyük özel kuruluşlara kurumsal bağlantı sağlamaya devam etmektedir. Türkiye genelindeki tüm kuruluşlara hizmet götürebilmek için Türkiye’nin 7 bölgesinde erişim noktası (POP) kurulmuştur. Ankara, İstanbul ve İzmir’de ATM ve Metro Ethernet üstünden TTNET ve UYDU bağlantılarımız bulunmaktadır. Müşterilerimize 7 gün 24 saat verdiğimiz teknik destek hizmetleri ve yedekli sistemimiz sayesinde, arıza durumlarında da kesintisiz iletişim imkanı sağlamaktayız. 2007 yılı sonunda, altyapımızı yenileyerek, ses ve video konferans hizmetlerini de sunmaya başladık
Cem Çelebiler
Netone Genel Müdürü
İnternet Servis Sağlayıcılığı, A tipi UMTH ve Altyapı lisanslarına sahip yeni nesil lider telekom şirketi olarak Netone Telekom, 1996 yılından bu yana Türkiye genelindeki firmalara sesli haberleşme ve “elektronik iş’’ ortamı için gerekli altyapı ve bağlantıyı sağlamaktadır. 2007 yılında gerçekleşen Private Equity ortaklığı ile Netone Telekom işlerini büyütüyor, hedef kitlesini ve ürün yelpazesini genişletiyor. Gelecek planlarımız arasında bireysel internet pazarına girmek ve rekabete açılan ADSL pazarında yer almak da bulunuyor.
Cem Koşmaz
Komturk İletişim Genel Müdürü
2002 yılında kurulan firmamız kurulduğu yıl TK’dan almış olduğu ISS ve uydu lisansıyla VSAT sistemlerle uydudan çift yönlü internet himzeti veren Türkiye’deki ilk firmalardan biri olup, 2003 yılından itibaren istisnasız ciro bazında Türkiye bilişim 500 firmaları arasında yer almaktadır. 2004 yılından itibaren yazılım departmanının kurulmasıyla restoran yazılımı, VolP altyapı yazılımı ve IP santral geliştirilmiştir. Özellikle VolP’in gelecek yıllarda bütün dünyada hızla kullanımının artması dolayısyla firmamız VolP konusunda altyapıdan, danışmanlığa, IP santrale her türlü hizmeti vermeye başlamış, gelecekete de bu yönde büyüme hedeflenmektedir.
Özlem Kalkan
Grid Telekomünikasyon Genel Müdür Yardımcısı
2006 Nisan ayında kurulduk. 20 ay gibi kısa bir sürede çok hızla Türkiye’nin en yüksek sunucu ve band genişliğine sahip servis sağlayıcılarından biri olmaktan gurur duyuyoruz. Vizyonumuz, EMEA bölgesinde yeni nesil telekom altyapısı ve hizmetleri konusunda markalaşmak. Amacımız ise pazarda fark ettiğimiz stratejik boşluğu doldurmak ve hizmetlerimizle fark yaratmak ve Türkiye telekom pazarında gelişmiş uluslararası pazarlarda sunulan çözüm hizmetleri sunabiliyor olmaktır.
Harun Tiftikçi
Koç.net Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
2001 yılında Koç Grubu’nun KOBİ’lere karşı sosyal sorumluluğu projesi olarak kurulan ve o dönemde temel olarak KOBİ’lerin internete geçişine yönelik ücretsiz hizmetler sunan kobiline, kısa zamanda KOBİ’lerin sadece bilişim alanında değil, tüm kurumsal ihtiyaçları ile ilgili çözüm sunan bir rehber konumuna ulaştı. KOBİ’lerle ilgili güncel fırsatları sürekli olarak takip eden Kobiline 2005 yılında Türk KOBİ’lerinin Avrupa Birliği’ne geçiş sürecinde sağlanan hibe desteklerinden yeterince faydalanamadığı tespiti ile bu konuda da işletmelere yol göstermeyi hedefleyerek bu noktada Yapı Kredi ve Proje İş Geliştirme firması ile güçlerini birlşetirdi. Bugün Kobiline yüzlerce KOBİ’nin hibe desteklerini ve AB etiketlerini kullanarak global pazarlarda rekabet gücü kazandığı önemli bir atılıma rehberlik etmektedir.
Ülkü Sayılan
BimNet Telekomünikasyon Unix Sistem Yöneticisi
1984 yılından bu yana hizmet veren şirket önce Bİ-NET adı altında ISS olarak hizmete başlamıştır. Ancak o dönemlerde bakanlar ve üst düzey bürokratların hizmet aldığı şirketin ismi konusunda spekülasyonların olabilmesi ve politik alanda önemli şahıslar olan müşterileri için sıkıntı yaratabilmesi kaygıları ile şirket yöneticilerince BimNET olarak değiştirilmesi uygun görüşülmüştür. Ancak 2004 yılı içerisinde çıkarılan Telekomünikasyon yasası kapsamında (Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği) şirket resmi olarak 1 Ocak 2005 yılında fiilen BimNET Telekomünikasyon Ltd. Şti adı altında faaliyetlerine başladı.
Murat Küçüközdemir
Global İletişim Satış Ve Pazarlama Koordinatörü
Global İletişim Hizmetleri bir Ülker Grup şirketi olarak, kurumlara ve bireylere özel her türlü yeri ve ses iletişimi hizmetleri sunmak üzere 2003 yılında kuruldu. 17 Mayıs 2004 tarihinde Telekomünikasyon Kurumundan A Tipi Uzak Mesafe Telefon Hizmeti İşletmeciliği (UMTH) ruhsatının da alınması ile birlikte de UMTH hizmetleri vermeye başladı. Global iletişim olarak İnternet Servis Sağlayıcılığı lisansına sahip olan ve alternatif operatörler arasında Metro Ethernet, G.SHDL, Kiralık Hat ürünleri kendi çözümü/ servisi olarak ilk pozisyonlayan operatörüz.