Haber Kaynağı: BThaber, 10-16 Temmuz 2006, Sayı: 578, Bilişim Dünyası, Sayfa: 29
İş kapasitesi büyüdükçe, şirketler var olan altyapılarını, telefon çağrılarını bilgisayarlara yönlendirme, hatta tutma, konferans, çağrı transferi, sesli mesaj, çokluortamda mesajlaşma ve bütünleşik çağrı merkezi özellikleri içeren, iletişim sunucusu olarak kullanılabilen IP tabanlı çözümlere yöneliyor. Bu kapsamda, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. (TARSİM) telefon görüşme bedellerini düşürmek amacıyla eski telefon santrallarının (analog) yerini alan IP santral (sayısal) sistemi olarak Avaya’nın IP Office çözümünü seçti.
IP telefon uygulamaları şirketlerin ses ve veri iletişimi için ayrı ayrı yatırım yapma ihtiyacını ortadan kaldırırken, kullanıcıların verimliliğini önemli oranda artırıyor. Ofis içi, uzak ofis ve şubeler arası uygulamalara kolay geçiş olanağı sağlayan IP telefon, geleneksel PBX teknolojilerine ve IP tabanlı yeni ses santrallarına bütünleştirilebiliyor.
Proje kapsamında TARSİM'in İstanbul Kavacık’ta bulunan merkezinde eski nesil telefon santralı yerine sayısal santral sistemi olan Avaya IP Office 406 sayısal santralı kurulduğunu belirten TARSİM Genel Müdür Yardımcısı M. Haşim Altınözlü, “Yeni sistem, ses ve veri için iki ayrı iletişim ağı ihtiyacını ortadan kaldırarak, telefon ve Internet hatlarının tek bir Internet Protokol tabanlı iletişim ağı üzerinde birleşmesini sağlıyor. Yeni santral sayesinde bütünleşik ses ve veri iletişim sistemi hayata geçirilmiş oluyor. Proje kapsamında kullanıcılar, veri hattının ulaştığı her yerden, ayrı bir telefon kablolamasına gerek kalmadan telefon edebiliyor. Santralın sunduğu avantajlar arasında en düşük maliyetli rota üzerinden sesi taşıma zorunluluğu olması yer alıyor. Sistem sayesinde Outlook’tan telefonunuza bırakılan sesli mesajları ve faksları alabiliyorsunuz. Ayrıca çağrı alırken aynı zamanda e-posta ve Internet’e erişim devam ediyor. Tarafınıza ulaşan ve bırakılan mesajlar perde arkasında sunucuda saklanabiliyor” dedi.
Tercih Bimel’den yana
Avaya IP Office çözümünün kullanım kolaylığı açısından önemli avantajlar sunduğunu ifade eden Bimel Network Proje Uzmanı Aynur Ölçer konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Sistem web üzerinden merkezi olarak yönetilebiliyor. Bu sayede bilgi teknolojileri yöneticileri, bilgiişlem çalışanları istedikleri herhangi bir yerden sistemde diledikleri değişikliği yapabiliyorlar. Santralın en büyük avantajı gelişmekte olan KOBİ’lerde komple bir çözüm sağlaması. Ürün üzerinde ayrıca küçük bir işletmenin ihtiyacı olabilecek anahtar, güvenlik duvarı, yönlendirici, VOIP Gateway, DNS sunucusu, DHCP sunucusu bulunması ürünün tercih edilebilirliğini artırıyor."