Haber Kaynağı: BThaber, 30 Temmuz - 5 Ağustos 2007, Sayı: 631, BThaber Dosya - SANTRAL SİSTEMLERİ
Santrallar IP ile kabuk değiştiriyor
İçinde bulunduğumuz iletişim çağının en önemli araçlarından biri hiç kuşkusuz telefon. Telefon hatlarını en güvenli, verimli ve kaliteli bir şekilde bağlama görevini üstlenen telefon santralları ise hatlar üzerinden yapılan bu iletişimin en önemli kısmını oluşturuyor. Teknolojik gelişmelere paralel olarak kullanıcılar için verimliliği artıran kullanım kolaylığı getiren ve günümüzde bir karşılama aracı olmanın ötesine geçen santrallar, artık üzerinde farklı teknolojileri barındıran, farklı uygulamalara olanak sağlayan esnek, çok yönlü, gelişmiş komple ve açık iletişim platformları haline dönüşmüş durumda. Klasik santral sistemlerinde yakalanması çok zor olan bu esnekliğin sağlanması noktasında ise “yeni nesil iletişim sistemleri” adıyla tanımlanan yazılım temelli IP santralları karşımıza çıkıyor. Ses ve veri için iki ayrı iletişim ağı ihtiyacını ortadan kaldırarak telefon ve internet hatlarının tek bir Internet Protokol (IP) tabanlı iletişim ağı üzerinde birleştiren IP santrallar, aynı zamanda hayatımıza bütünleşik ses ve veri hizmetini de dahil ediyor. Kilometrelerce uzaktan yapılan telefon görüşmelerine görüntüyü eklemeyi olanaklı kılan bu yapı sayesinde veri ağının uzandığı her nokta da iletişim için uygun hale geliyor.
IP ve geleneksel PBX santrallar 2010 yılında eşitlenecek
Dünya piyasasında santrallar; analog, sayısal, IP tabanlı ve yazılım tabanlı santrallardan oluşuyor. Dünya santral pazarındaki teknoloji eğilimlerine bakıldığında da hızlı bir şekilde IP yapıların hayata geçtiği görülüyor Yazılım tabanlı bir teknoloji olan IP telefon, sesi veri iletişim ağından geçiren VoIP teknolojisini kullanıyor. Yeni teknolojiler, santral yatırımlarında uzun süreli bir kazanç sağlarken, telefon görüşmelerinde de kullanıcıları yüklü faturalardan kurtarıyor. Telefon, faks, cep telefonu, e-posta ve web sitesi gibi iletişim yöntemlerinin tek bir altyapı üzerinden yapılabilmesi sağlanıyor. Hızla gelişen iletişim teknolojisi, kurumsal kullanıcılara daha hızlı, daha ekonomik ve daha yetenekli haberleşme olanakları sağlamak amacıyla, telefon santrallarına yepyeni kavramlar getiriyor. Bunların en önemlilerinden biri, kurumların dış dünyaya açılımlarını hızlandıran ve kalitesini artıran IP uygulamaları. Bu santrallar, bazı operatörlerin geleneksel olarak verdiği analog şebeke bağlantıları yerine dış dünyaya sayısal teknolojinin getirdiği IP özellikli devreler aracılığıyla bağlanıyor. Bu bağlantılar getirdikleri birçok yeni özelliğin yanı sıra iletişime büyük bir hız kazandırıyor, kullanıcıya şebeke operatörünü seçebilme özgürlüğü ve maliyetlerini düşürebilme şansı tanıyor. Yeni teknolojinin getirileri bunlarla sınırlı değil. IP temelli özelliklerin gelişimiyle çağrı merkezi, kablosuz iletişim, birleşik mesajlaşma üniteleri, video konferans gibi kurumların servis kalitesini artıran birçok özellik, çok daha ekonomik koşullarla kullanıcılara önerilebiliyor. IP PBX telefon santralları bütün telefonlarınızın IP ağı (yerel, geniş, internet) ile birbirine bağlanmasını sağlıyor ve böylece yer bağımsız olarak IP üzerinde olan ve IP PBX santrala kaydedilen tüm dahili abonelerle ofis içindeymiş gibi (ücretsiz-sınırsız) konuşulabiliyor. Masraflarının azalmasını ve gelişmiş iş iletişim uygulamalarının avantajlarından yararlanarak iş süreçlerini iyileştirmek, iletişim ağlarının etkinliğinin artmasını isteyen şirketler ise son dönemde hızla gelişen bu teknolojiyi tercih ediyor. Sekiz - on yıllık geçmişi olan bu dönüşüm eğilimi ışığında dünyada 2009 – 2010 yıllarında kullanılan IP PBX sayısının geleneksel PBX sayısına eşit duruma geleceği tahmin ediliyor. Bu süreç içerisinde de IP PBX satışlarının yıllık ortalama yüzde 20 artacağı, geleneksel PBX satışlarında ise benzer oranlarda düşüşler görüleceği öngörülüyor. 2003 yılında Türkiye’de piyasaya giren IP santrallar önce sadece uzak VoIP (Voice Over IP) uygulamaları ile başlayan eğilim ve son 5-6 yılda ofis içi IP ortamının (LAN yapısı) ses iletişiminde kullanılmasıyla da yeni bir boyut kazanmış durumda. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde ise IP santral kullanma eğiliminin artarak devam edeceği öngörülüyor.
Rakamlarla iletişim
Telefon (sabit ve mobil, 2006)
Dünya: 3.3 milyar
Türkiye: 61 milyon
İnternet kullanıcısı (2006)
Dünya: 1 milyar
Türkiye: 16 milyon
2009 yılı genişbant DSL internet aboneleri
Dünya: 245 milyon
Türkiye: 5 milyon
2009 yılı haberleşme pazarı:
Dünya: 260 milyar dolar
Türkiye: 5 milyar dolar
2009 yılı VoIP pazarı
Dünya: 36 milyar dolar
Türkiye: 600-700 milyon dolar.
Türkiye santral pazarı gelişime açık
Türkiye gibi gelişmekte olan, dinamik ekonomiye sahip ve her yıl birçok şirketin yeni kurulduğu bir ülkede telefon santral pazarı da büyük bir potansiyel taşıyor. Sektör oyuncularına göre Türkiye’de santral pazarı, ekonominin büyümesine paralel olarak büyüyen bir ivme gösteriyor. Alcatel-Lucent Kurumsal Santral Çözümleri Satış Müdürü Alper Soyak’a göre de ekonomideki büyüme sonucu iletişim sistemlerine olan ihtiyaç artıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde ise, büyük işletmelerden daha hızlı bir şekilde artan yeni teknoloji talebi olduğunu dile getiren Soyak, genel anlamda da Türkiye kurumsal santral pazarının büyüyen bir potansiyeli olduğuna dikkat çekti.
Aynı şekilde Türkiye’de santral pazarını büyüklük olarak ekonomik konjoktüre bağlı dönemsel dalgalanmalar sergileyen bir pazar olarak değerlendiren Karel Elektronik Pazarlama Direktörü Nurşen Yıldırım, küçük ve orta ölçekli işletme sayısındaki artışın ve bu işletmelerdeki büyümenin santral pazarını da büyüttüğünün altını çizdi. Pazarın yeni santral alımlarının yanı sıra mevcut sistemlerin yenilenmesi ile de hacim kazandığını vurgulayan Yıldırım, son dönemde pek çok yabancı santral markasının da pazara girdiğini ve aktivitelerini artırdığını belirtti. Küresel şirketlerin temelde kullandıkları IP tabanlı santralları Türkiye ofislerinde de uygulamayı hızlandırdıklarını dile getiren Meteksan Sistem Danışmanı Ebru Toker’e göre; finans, teknoloji gibi sektörlerin yanı sıra dağıtım, pazarlama gibi kanalları kullanan grupların da bu yönde yatırımlar yapacağına dair sinyaller bulunuyor. Toker, bu sebeple de yakın gelecekte pazarın önemli bir potansiyel taşıyacağını ifade etti.
Eski santrallar yeni cihazlarla uyumlu hale geliyor
Multitek Genel Müdürü Adnan Demirkol’un Türkiye pazarı ile ilgili değerlendirmelerine göre ise pazarda halen VoIP özellik ihtiyacı, eski santralların önüne genelde daha ucuz sayılabilecek VoIP ağ geçidi cihazları konularak çözülüyor. İnternetin daha da yaygınlaşması ve internet bant genişliğinin artmasıyla birlikte 2008 yılının ikinci yarısından itibaren pazarda satılan bütün santralların VoIP tabanlı olacağını düşündüklerini dile getiren Demirkol, 2009 senesinden itibaren de eski bütün santralların VoIP tabanlı santrallarla değiştirilmeye başlanacağı öngörüsünde bulundu. Telesis Genel Müdür Yardımcısı Mümin Güler de, Türkiye telefon santralı pazarında en büyük rağbeti dünyada olduğu gibi hem IP hem de geleneksel şebekeleri destekleyen santralların göreceğini belirtti. Güler, özellikle orta ve büyük ölçekli kurum ve kuruluşların altyapılarını IP santrallar üzerine kurmaya devam edeceğini ifade etti.
TDM tabanlı santrallar ağırlıkta ama...
Santral pazarında ağırlığın TDM santrallarında olduğunu ve bu yıl kendini daha net gösteren bir IP santral konumlanmasının söz konusu olduğunu dile getiren Votel İletişim Hizmetleri Genel Müdürü Yusuf Alakavuk, “ Bu artışta; internet ve VoIP gibi kavramların kullanıcılar tarafından daha net anlaşılması, buna paralel olarak kullanıcı beklentilerinin yükselmesi ve kullanıcıların 'Yaptığım yatırımdan ne kadar fayda sağlayabileceğim' sorgulamasının payı büyük. Bu durum santral pazarına paralel yeni bir pazar oluşturarak dengeleri değiştirmeye başladı. Her yeni teknolojide olduğu gibi IP PBX’de de potansiyel kullanıcılar bu yapıyı da önce izledi, anladı ve artık uygulamaya geçiyor. IP santrallerin Türkiye’de pazara yayılmasında 2007 yılı bizce bir kırılma noktası olacak. Bu yıldan sonra IP PBX talebindeki artışın daha yüksek olacağı kesin. Şu anda bile yapılan santral yatırımlarında birebir IP santral çok fazla dile getirilmese bile yatırımı yapılacak yapının IP’ye dönüştürülebilme özelliği ve tamamlayıcı özelliklerle olan bütünlüğü tercihler arasında” diye konuştu. MN İletişim Genel Müdürü Mehmet Songur’a göre de Türkiye santral pazarı hala gelişmekte olan bir pazar. "Pazardaki eğilim ise IP tabanlı ve hibrid IP sistemlere doğru kaymakta" diyen Songur, “Veri uygulamalarıyla bütünleşik çalışabilen IP sistemleri de, yakın bir gelecekte TDM ve IP çağrıları destekleyen VoIP sistemlerinin yerini alacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Çağrı merkezleri IP telefon sistemlerini tercih ediyor
Ericom iletişim Satış Müdürü İhsan Boyralı’ya göre ise yaklaşık iki yıldır Türkiye pazarı IP tabanlı santraller için umut verici yönde ilerliyor. “Özellikle çağrı ses kayıt, çağrı raporlama gibi ihtiyaçlar için geleneksel santraller ile çözüm sağlanmaya çalışıldığında karşılaşılan yüksek maliyetler sebebiyle IP tabanlı ürünler tercih ediliyor. Boyralı, “Çünkü bu tür ihtiyaçlar donanım gerektirmediğinden çok daha makul maliyetlerle çözülmesinin yanı sıra kullanıcı için karşısında 3-4 ayrı sistem yerine kolaylıkla yönetebileceği tek bir sistem olması tercihini bu yönde kullanmasına sebep oluyor. Bu nedenle de yakın zamanda özellikle çağrı merkezi pazarında IP telefon sistemleri ciddi bir yükseliş eğiliminde” diye konuştu.
Melez sistem sunan şirketler avantajlı
Nortel Netaş Kurumsal Satış Lideri İsmet Yazıcı, santrallar konusunda farklı bir noktaya değindi. Dünyada bu işin eğilim ve vizyonunu belirleyen çokuluslu şirketlerin hepsinin Türkiye’de yer aldığına dikkat çeken Yazıcı, “PBX pazarında herhangi bir daralma söz konusu değil, aksine büyüme sözkonusu. Melez sistemleri sunan üreticiler bu pazarda daha avantajlılar diye düşünüyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi IP uygulamalarının yanı sıra, ses TDM üzerinden uzun bir süre daha taşınmaya devam edecek. IP’de kullandığınız veri altyapısının genişliğine ve hızına bağlı olarak birtakım kısıtlamaların olması olası, bu durumda ses trafiğinin bir TDM yedeğinin olması ya da 100 hattınız varsa bunun bir kısmını TDM, bir kısmını IP tutmak akılcı bir yaklaşım. Dolayısıyla bu hibrid yapı devam edecek. Pazarda IP tarafında da, özellikle IP telefon penetrasyonunun hızla arttığını görmekle beraber, TDM tarafında şirketlerin belli bir altyapıyı korumaya devam ettiklerini görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Ürüne değil çözüme yatırım yapılıyor
Ce-Sa Genel Müdürü Cemil Olgun, santral yapılarının konumunu IP ve yazılım tabanlı santrallara bıraktığını vurguladı. Yerli ve yabancı tüm üreticilerin gün geçtikçe zorlaşan rekabet yapısını göz önünde bulundurarak stratejilerini bu yönde geliştirmekte olduğunu dile getiren Olgun, şunları söyledi: “Teknolojik bilgi ile sadece ürün ve çözüm geliştirilmiyor. Toplumun da bu yönde bilinçlenmesi sağlanarak, pazar olgusunun daha hızlı oluşmasına destek olunuyor. İnsanların teknolojiye her geçen gün daha yakın olması, satılan teknolojik donanımların aslında satın almanın yapılmasıyla kendilerine neler katabileceklerini ortaya koymaktadır. Böylece bireyler ve kurumlar daha donanımlı hale gelmekte, üründen çok çözüme para yatırmaktadırlar. Pazar dinamiğide ürüne yapılan yatırım yerini, çözüme yapılan yatırıma bırakıyor."
PBX Santral Gelirlerine Göre İlk 10 Şirket
Sıra Şirket Adı YTL
1 Siemens 18.000.000
2 Avaya 11.952.000
3 CPG 10.416.987
4 Netser 9.332.214
5 Elkotek Mühendislik 6.753.838
6 Koçsistem 3.079.613
7 Borusan Telekom 2.846.342
8 Merit Telekom 2.564.751
9 İndeks Bilgisayar 2.559.512
10 Neteks 2.559.512
Diğer 8.590.166
Toplam 78.644.935
Kaynak: 2006 Bilişim 500 Araştırması
31 şirketin katılarak bilgi verdiği 2006 Bilişim 500 Araştırması
sonuçlarına göre 2005 yılında 73.4 milyon YTL olan
PBX santral gelirleri 2006 yılında 78.6 milyon YTL’ye yükseldi.
Uygulama, sistem bütünleştirme pazarı büyüyor
CPG Genel Müdürü İsmail Kalefer’e göre de birçok kurum birleşik mesajlaşma, çağrı merkezi, yakınsama, mobilite, sistemlerin ofis sistemleri ile bütünleşik olması ve daha birçok farklı uygulamaya ve çözümlere gün geçtikçe daha fazla ilgi gösteriyor. "Bu şirketlerin konuyu araştırdığı ve birçoğunun da bu yapıları kurmaya başladığı düşünüldüğünde ortaya pazarın durumunu gösteren resim çıkıyor" diyen Kalefer, “Türkiye pazarı aslında ürün, uygulama ve sistem bütünleştirme konuları ile birlikte çok ciddi bir potansiyel taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Santral teknolojisinde adres IP tabanlı ve kablosuz çözümler
İletişim endüstrisinin geçirdiği önemli aşamalardan biri olan IP, kurumsal santral sistemlerini de ses, veri ve videonun birleştiği bütünleşik yapılara dönüştürüyor. IP, yazılım ve web tabanlı telefon uygulamalarının her geçen gün daha fazla kullanımı gündeme gelirken artık santrallar konusundaki teknolojik eğilim IP tabanlı ve kablosuz çözümler yönünde gelişiyor.
Alcatel-Lucent Kurumsal Santral Çözümleri Satış Müdürü Alper Soyak’a göre de yeni teknoloji eğilimi sayesinde IP tabanlı ses uygulamaları ve mobil uygulamaların bütünleştirilmesi ile gerçek birleştirilmiş iletişim ortamlarından bahsetmek mümkün hale geliyor. Gerçek zamanlı iletişim ile mesajlaşma uygulamaları güvenli bir şekilde her tür son kullanıcı terminali (PC, taşınabilir bilgisayar, PDA vs) üzerinden kullanıcılara sunulabiliyor. Bu gelişime paralel olarak da, mobil uygulamaların daha etkin kullanılmasını sağlayacak; kurumsal santral sistemleri ile kullanıcıların GSM telefonlarını bütünleştirici yapılar ağırlık kazanacak. Santral- GSM bütünleştirilmesi sayesinde kullanıcıların ofis içinde faydalandıkları tüm telefon özelliklerinin kurum dışında ve GSM şebekesi üzerindeyken de kullanabilmesi olanağının getirilmiş olacağını kaydeden Soyak, bunun da önemli bir eğilim olarak karşımızda olacağını belirtti.
Gelişim VoIP’le paralel
Karel Elektronik Satış Direktörü Nurşen Yıldırım da, kablosuz iletişim teknolojilerinin santrallarda önemli bir teknoloji eğilimi olduğu görüşünde. "İçinde yaşadığımız dönemde her yerde ve her an ulaşılabilirlik ihtiyacı nedeniyle, kablosuz iletişim teknolojileri de santrallara girmiş durumda ve bu gelişerek devam edecek" diyen Yıldırım, “DECT uygulamaları daha fazla talep edilir oldu. Bunun yanı sıra IP-DECT, Wi-Fi telefon gibi yakınsamanın ürünü olan uygulamalar da yakın gelecekte adından daha fazla söz ettirecek. Halen geleneksel TDM (Time Division Multiplexing- Zaman Paylaşımlı Çoklama) şebekeleri ile yeni nesil IP şebekeleri arasındaki yakınsama süreci devam etmekte. Mevcut IP şebekeleri üzerinden verinin yanı sıra sesin de taşınabiliyor olması iletişim maliyetlerinin düşmesini sağlıyor. Bu da VoIP teknolojisinin gelişmesine hız kazandırmakta, yakınsamanın hızını artırmakta. IP telefon uygulamaları ile gerçekleştirilen katma değerli uygulamalardaki çeşitlilik de IP santralların gelişmesinde itici etkenlerden biri” şeklinde konuştu. GSM teknolojileri ile bütünleşmenin de giderek artan bir eğilim olacağını kaydeden Yıldırım, birleşik mesajlaşma, sesli yanıt, sesli posta uygulamaları konuşma tanıma ve metni sese dönüştürme gibi ses işleme teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde önümüzdeki dönemde santral kullanıcıları için pek çok kolaylık söz konusu olacağını belirtti.
Birleştiren teknolojiler öne çıkıyor
Multitek Genel Müdürü Adnan Demirkol ise artık telefon santral pazarında VoIP tabanlı ses, veri ve görüntü hizmetlerini birleştiren, teknolojilerin öne çıktığını belirterek “Yeni teknolojinin yönü TCP/IP paketler halinde internet üzerinden bir veri paketi gibi gönderebilen ürünler, yani VoIP PBX'ler olacak. Bu gelişme doğrultusunda veri, ses ve görüntü hizmetlerinin tümleşmesi yanında internet teknolojisinin gerçek zamanda sesi kabul edilebilir kalitede işleyebilmesi ve nakledebilmesi sonucu eski, devre ve TDM anahtarlamalı ses iletme tekniklerinin yerini de VoIP (paket anahtarlamalı) tekniği almış durumda” diye konuştu.
Çok yönlü sistemler ofisleri kaplıyor
Bimel Ağ Yöneticisi Ender Kefoğlu ise her geçen gün daha hızlı yol alan teknoloji sayesinde analog telefon santrallarının yerini IP ofis olarak tanımlanan; hem telefon santralı, hem IP telefon santralı, hem de IP ortamı ile telefon ortamı arasında geçişi sağlayan çok yönlü sistemlere bıraktığına dikkat çekiyor. Yeni nesil bu santral sistemleri sayesinde ses ve veri iletişimi için ayrı ayrı yatırım yapma ihtiyacı ortadan kalkarken, kullanıcıların verimliliği de önemli oranda artıyor. Kefoğlu, “Ofis içi, uzak ofis ve şubeler arası uygulamalara kolay geçiş olanağı sağlayan IP telefon, geleneksel PBX teknolojilerine ve IP tabanlı yeni ses santralları ile bütünleştiriliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Genişbant iletişimi, IP teknolojisini sürüklüyor
Cisco Tümleşik İletişim Çözümleri Satış Müdürü Enda Kesim’in santrallar konusundaki teknoloji eğilimleri hakkındaki görüşleri ise genişbant iletişiminin yaygınlaşmasının IP tabanlı ses iletişimini de sürüklediği yönünde. Ses iletişiminin ana noktası olan santralların da IP teknolojisi ile fonsiyonlarını çeşitlendirdiğini dile getiren Kesim, “IP teknolojisi, ses ve veri iletişiminin yanı sıra video konferans, e-posta ve anında mesajlaşma platformlarını da tek bir çözümde birleştirebildiği için santral teknolojileri de bu yönde gelişiyor. Son yıllarda, IP santrallar ve geleneksel PBX santralların IP destekli yeni modelleri gittikçe daha yaygın hale geliyor. IP santralların kurumsal adres defteri gibi çeşitli uygulamalar ile bütünleşik hale gelmesiyle bu eğilimin daha da gelişeceğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Ses, veri, görüntü iç içe girdi
Nortel Netaş Kurumsal Satış Lideri İsmet Yazıcı, santral sistemlerinde eskiden kurumların bulundukları coğrafi konum itibariyle santralize oldukları yapının ortadan kalktığını vurgulayarak bunun nedeninin santral sistemlerini bir başkalaşım ve değişim sürecine sokan IP teknolojisi olduğunu belirtti. Gelecekte bu teknolojiden yararlanılmaya devam edileceğini söyleyen Yazıcı, “Eskiden farklı kapasitelerdeki santralların olması yeterliyken, şimdi her noktanız için tek bir yere merkezi yapı kurmanız ve IP’nin getirdiği olanaklarla şubeleriniz arasında iletişimi sağlamanız mümkün oluyor. Dünyamızda artık ses, veri ve çokluortam çok içiçe geçti. Dolayısıyla santrallar herşeyin daha fazla içiçe girdiği bu dünyada söz konusu uygulamaları kullanıcılara sunan platformlar haline dönüştü. Bunun sağlayıcısı da IP tabanlı santrallar oldu ve olacak” diyerek görüşlerini dile getirdi.
IP temelli santrallar yüzde 97 oranında olacak
Avaya Kanal Müdürü İlhan Aşık da, 2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre, katılanların yüzde 86’sının IP temelli iletişim sistemlerini devreye aldıklarını beyan ettiklerini belirterek “Yapılan araştırmalar, 2008 yılında yapılacak telefon santralları satışının yüzde 97’sinin IP temelli olacağını gösteriyor. Teknoloji bu yönde gelişimini sürdürecek. IP temelli sistemlere olan bu rağbet, ana sebebi özellikle iletişim giderlerinde tasarruf sağlaması ikincisi ise verimliliği arttırması” diye konuştu.
IP santrallar ile iletişim mümkün
Meteksan Sistem Danışmanı Ebru Toker’e göre de IP tabanlı santral sistemleri, komple bir iletişim ve bilgi merkezi kaynağı oluşturma yönünde büyük bir hızla ilerliyor. Artık, santrallara dahil olan kullanıcılar, tüm diğer kullanıcılar ile ses, görüntü ve birçok farklı yöntemle konferans yapabiliyor, kullanıcı durumları ve şirket bütünü ile ilgili her konuda bilgi alabiliyorlar. Mobilitenin ve bilgiye hızlı erişimin inanılmaz önem kazandığını belirten Toker, “IP santrallar, tüm iletişimi her yönüyle yönetebiliyor. Son dönemde ise teknoloji tarafında bütünleşik iletişim çözümleri üzerinde çok duruluyor”değerlendirmesinde bulundu.
Akıllı binalarda IP ürünler kullanılacak
Ericom İletişim Satış Müdürü İhsan Boryalı da, santral konusundaki teknoloji eğilimlerini de kullanıcı ihtiyaçlarının belirlediğini belirtti. Boyralı, esneklik ve özellikler sebebiyle IP pazarına yönelen son kullanıcının isteklerine bağlı olarak IP ürünleri geliştirilmeye devam edildiğini belirterek santral konusundaki teknolojik eğilimin bu doğrultuda IP tabanlı çözümler ve kablosuz çözümler tarafında olduğunu ifade etti. Bir başka önemli teknolojik ilerlemenin de akıllı binalar olarak göründüğünü söyleyen Boryalı, “Akıllı binalar bilindiği üzere son kullanıcıların talep ettiği yönde her türlü görüntü ve ses sisteminin ortak bir platformda haberleşmesini sağlıyor. Burada video konferans, uzaktan erişim ve telekomünikasyon gibi ihtiyaçların en büyük ayağı santrallar üzerinden geçmesi olacağından teknoloji eğilimi de doğal olarak IP ürünleri üzerinde gerçekleşiyor” diye konuştu.
IP santral sayısı artıyor
Votel İletişim Hizmetleri Genel Müdürü Yusuf Alakavuk’a göre teknolojinin santrallar konusunda gösterdiği yön “yeni nesil iletişim sistemleri” adıyla tanımlanan yazılım temelli IP santrallar. "Son 4 yıldır IP tabanlı santral sistemlerindeki artış ivmesi, TDM tabanlı, yani klasik santral sistemlerindeki artış ivmesini geçmiş durumda" diyen Alakavuk, “Köklü santral üreticilerinin de IP temelli sistemlere yatırımlar yaptığını ve tamamen IP temelli ürün geliştiren yeni nesil PBX üreticisi şirketlerin çalışmalarının yoğunlaştığını görüyoruz” dedi. CPG Genel Müdürü İsmail Kalefer ise teknoloji eğiliminin, klasik TDM santrallardan IP sistemlere yönelmiş durumda olduğunu belirterek, bu sistemlerin çeşitli uygulamalar ile ve çok kullanılan ofis programlarıyla bütünleştirilmesi yönünde bir gelişim olduğunu belirtti. Erişilebilirliğin önem kazanması sebebiyle, IP tabanlı kablosuz çözümlerin de giderek artan bir eğilim olarak göze çarptığını dile getiren Kalefer, “Şu anda IP tabanlı sistemlere eğilim artıyor ancak bir grup dış dünya ile ya da kendi dağıtık yapısındaki bağlantılarda kullanıcıların önünde analog ve sayısal telefonların halen durmasını talep ederken başka bir grup tüm yapının hatta son kullanınıcının önündeki setlerin tümüyle IP olmasını ve çeşitli uygulamalar ile sistemi daha aktif kullanılmasını talep ediyor. Başka bir grup ise IP, analog ve sayısal platformu birlikte kullanmaya olanak veren bir yapıyı tercih ediyor” diye konuştu.
Eğilimler şekilleniyor
MN İletişim Genel Müdürü Mehmet Songur da, teknoloji tarafındaki IP tabanlı çözüm eğilimi doğrultusundaki uygulamalarda internet üzerinden gelişmiş telefon hizmetleri almaya fayda sağlayan SIP protokolünün her şeyin merkezinde anahtar rol oynadığı noktasına dikkat çekiyor. Çağrı kontrol hizmetleri, anlık mesajlaşma, mobilite, mevcut telefon sistemleriyle birlikte işlerlik düşünüldüğünde bunun önemli olduğunu belirten Songur, IP telefon santrallarının tüm dünyada “Pure IP” telefon santralları tarafına doğru kayan bir eğilim göstereceğini belirtti.
Ağ ve iletişim teknolojilerindeki eğilim de etkili
Netex Genel Müdürü Erhan Doğan’a göre santral sistemleri konusundaki teknolojik eğilimlerden çok, tamamen ağ ve iletişim teknolojilerindeki eğilimleri gözden geçirmek gerekiyor. Çünkü teknolojik eğilim doğrultusunda bu iki yapı santral sistemlerinin gelişiminde önemli rol oynar durumda. Artık, ses çözümleri, tek ağ üzerinde sağlanan bir uygulama bütünü oluyor. Doğan, şöyle devam etti: “Ses, veri, görüntü gibi uygulamalar, kurumların kendi ağı üzerinde çalışıyor. Bu yüzden sistemler, hızla IP sistemlerine dönüşüyor. TDM temelli telefon santrallerının pazarı küçülürken, IP temelli santral pazarı büyüyor. Kurumlar, çalışanlarına, müşterilerine ve iş ortaklarına değer katan uygulamaları kullandırmak için tümleşik ağlar kurmaya çalışıyor.”
IP haberleşme sistemleri bütünleştirici bir teknoloji olarak gelişecek
Siemens Ürün ve Çözüm Grubu Yöneticisi Ayşe Yılmaz’a göre IP günümüzün gereklerini yerine getiren bir teknoloji ve önümüzdeki sürecin de en önemli teknolojisi. Şirketler farklı noktalarda yer alan iş ortakları, tedarikçileri ve çalışanları ile oluşturmuş oldukları şebeke ağında güvenilir ve yönetilebilir ses hizmetini de bütünleştirmek istiyor. Bunu da ancak IP haberleşme sistemleri ile yapabilmekteler. Aynı şebeke üzerinde hem ses hem de veri haberleşmesinin yapılabiliyor olmasının beraberinde ekonomik ve operasyonel avantajları getirdiğini dile getiren Yılmaz, bu teknoloji ile ilgili olarak görüşlerini şöyle dile getirdi: “Bu teknoloji sayesinde operasyonel maliyetler azalıyor, mobil çalışanlar kurumsal şebekeyle bütünleştiriliyor, şebeke altyapısı üreticisinden bağımsız, açık mimari ve standart arabağlaşımlar ile ses hizmeti bütünleştirilebiliyor. Böylece mevcut şebeke altyapısında herhangi bir değişikliğe gerek kalmıyor. Merkez ve dağıtık yapıdaki tüm haberleşme ortamları desteklenerek, merkezi yönetim sağlanıyor. Merkezi uygulamalar şebeke altyapısındaki tüm noktalarda kullanılır hale geliyor. Mevcudiyet ve anlık mesajlaşma gibi gelişmiş uygulamalar uçtan uca desteklenebiliyor. Ve SIP cihazları desteklenebiliyor.
Santrallarda hem analog hem IP tabanlı özellikleri barındıran sistemler öncelikli tercih
Ericsson Santral Kurumsal Satış Genel Müdür Yardımcısı Zafer Şen , Türkiye ve dünya pazarında IP tabanlı SIP protokolünü kullanan santralların teknolojinin yansıması olarak hızlı bir şekilde bütün üretici şirketler tarafından geliştirildiğini belirtti. IP tabanlı santralların kullanımı konusundaki talep de tüm dünyada artıyor diyen Şen, geçiş sürecinde aynı anda hem analog hem de IP tabanlı özellikleri barındıran çok kapsamlı ürünlerin öncelikli tercih konusu olabildiğini belirtti. Teknolojinin yönünün IP tabanlı santralları gösterdiğini ifade eden Şen, bazı durumlarda kullanım alanları kısıtlı kalsa da BT yöneticilerinin bu ürünler için istekli olduğunu da dile getirdi. Talep konusuna da değinen Şen, 50 – 100 çalışanı olan orta ölçekli şirketlerin ihtiyaçlarını teknolojik ürünleri kullanarak karşılamak için istekli olduklarını gözlemlediklerini ve yeni teknolojiye açık olduklarını da dile getirdi.
Sistemler aşamalı olarak yenileniyor
Telesis Genel Müdür Yardımcısı Mümin Güler de eğilim değerlendirmesi yapılmadan önce PBX telefon santrallarının VoIP teknolojilerini göz önüne alarak kategorize edilmesi gerektiğini belirtti. Güler, bu noktada satışları azalan tamamen geleneksel şebekeleri destekleyen sistemler olduğu gibi özellikle orta ve büyük ölçekli organizasyonlar tarafından tercih edilen ve satışları artan hem IP hem de geleneksel şebekeleri destekleyen sistemler olduğunu kaydetti. Bunun yanında kabiliyetleri kısıtlı da olsa, fiyat avantajları nedeni ile satışlarının artacağı düşünülen sadece IP şebekeleri destekleyen küçük sistemlerin de söz konusu olduğunu belirten Güler, “Bu sistemlerde amaç sadece bilgisayardan bilgisayara değil, alışılagelmiş telefonları kullanarak ve alıştığımız ses kalitesinden ödün vermeden, görüşmelerin internet üzerinden iletilmesi” diye konuştu.
Kablosuz çözüm uygulamaları önem kazanacak
Tekofaks Sistem Grubu Türkiye Satış Müdürü Harun Baştürk’ün teknoloji tarafındaki eğilim konusundaki görüşleri ise kablosuz çözümlerin önemli bir teknoloji eğilimi olarak görülmeye devam edeceği yönünde. Baştürk, “DECT'in sağladığı mobilite ile günümüzün şirketleri, çalışanlarını tüm gün boyunca erişilebilir kılarak, müşteri memnuniyetini artırır, çalışma süresinde tasarruf sağlar ve çağrı cevaplamayı hızlandırabilir duruma gelmiştir” diye konuştu. IP bazlı santralların yazılım bütünleştirilmesine çok daha uyumlu olması ile şirket ve çalışanlar için verimlilik artırıcı olabildiğinin altını çizen Baştürk, “Bilgisayar ve telefonların bütünleşik çalışabilmesi ile detaylı raporlamalar (çağrı kayıt, yönlendirme vs) yapılabiliyor. Bu sistem için hazırlanmış özel yazılımları bilgisayarınıza yükleyip telefonu USB port üzerinden doğrudan bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz. Tüm bunlar teknoloji eğilimin birer sonucu” dedi.
Nokta bağımsız bütünleşik ses, veri ve görüntü veri iletişimi
IP santrallar için herkes tarafından kabul gören en önemli avantajlardan biri ses ve veri için iki ayrı iletişim ağı ihtiyacını ortadan kaldırması. IP PBX’lerin geleneksel PBX’lerle karşılaştırıldığında pek çok avantajı bulunuyor.Bimel Network Yöneticisi Ender Kefoğlu’na göre geleneksel PBX santrallara göre IP santralların getirdiği avantajlardan biri de bazı katma değerli servislerde ek bir yatırım karşılığında devreye sokulabiliyor oluşu. Bunun önemli bir avantaj yarattığının altını çizen Kefoğlu, “Örneğin; müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ve kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleri ile bütünleştirmek mümkün, borsa bilgilerini, son dakika haberlerini, meteorolojik verileri, döviz kurunu ya da veritabanındaki bir veriyi telefon ekranına yansıtmak mümkün olabiliyor. Santralın en büyük avantajı gelişmekte olan küçük ve orta ölçekli şirketlerde toplam bir çözüm sağlaması. Ürün üzerinde ayrıca küçük bir işletmenin ihtiyacı olabilecek anahtar, güvenlik duvarı, yönlendirici, VOIP ağ geçidi, DNS sunucusu, DHCP sunucusu bulunması ürünün tercih edilebilirliğini artırıyor” değerlendirmesinde bulundu. Sistemle birlikte kullanıcının masasındaki telefonu bilgisayarından yönetebilme olanağına sahip olabildiğini dile getiren Kefoğlu, “Bilgisayarlara yüklenen bu yazılımlar sayesinde santral operatörü kendi bilgisayarının ekranından fareyi kullanarak grafik arayüzü ile kendisinden beklenen santralın tüm fonksiyonlarını yönetebilir hale geliyor. Başka bir ifadeyle santral fonksiyonları telefon tuşları üzerinden yapılabildiği gibi, bilgisayar üzerinden fare aracılığı ile de yapılabiliyor. Ayrıca IP santral sistemleriyle kullanıcıların PC üzerinden rehberlerini yönetmeleri mümkün olabiliyor” diye konuştu. Tesan İletişim Sistemleri Yöneticisi Mete Yurdaün de IP santralların en önemli artısının tamamen bilgisayar tabanlı olması, bilgisayarla bütünleşik olarak çalışması ve ayrı bir kablolama gerektirmemesi olduğunu belirtti. Klasik PBX’lerde sınırlı olan özelliklerin olduğunu dile getiren Yurdaün, bilgisayar tabanlı IP santrallarda olanakların sınırsız olduğunu ve yazılımlarla özelliklerin arttırılması şansı olmasının çok önemli avantajlar olduğunu ifade etti.
Haberleşme maliyetleri düşüyor
Ce-sa Haberleşme Genel Müdürü Cemil Olgun’ a göre IP santalların klasik PBX santrallara göre en büyük artısı şirketlerin haberleşme giderlerini en aza indirgenmesini sağlaması. Böylece dünyanın her yerinde şirket santralının bir abonesi haline gelinebildiğini ifade eden ve ücretsiz olarak konuşabilmenin söz konusu olduğunu belirten Olgun, bunun dışında da IP sistemlere internete çıkılan her noktadan müdahale edebilme avantajının da ayrı bir nokta olduğunu belirtti. Yeni yapıların temel hedefinin yapılan yatırımın en kısa sürede maliyetini çıkartması üzerine kurulu olduğunun altını çizen Olgun, bu anlamda IP santralların maliyet avantajı taşıdığını kaydetti. Netex Genel Müdürü Erhan Doğan da IP PBX santralların maliyet fayda analizinde yüksek bir grafik çizdiği yönünde. Doğan, santral yatırımının uzun kullanımı, telefon görüşmelerinde sağlayacağı tasarruf ve şirket verimliliğini artıracağı göz önüne alındığında, toplam maliyeti azaltan önemli bir yapı olduğunu söyledi. Ayrıca IP santralların en önemli faydalarından biri de, kurum çalışanlarının internet erişimi olan herhangi bir yerden kurum ağına bağlandığında, masasındaki dahili numarasıyla tüm görüşmelerini yapabiliyor olması. Yer, zaman ve mesafe kavramları da böylece ortadan kalkmış oluyor. Multitek Genel Müdürü Adnan Demirkol’ a göre de IP santralların klasik santrallara göre en önemli artısı IP santral üzerinden VoIP yani internet protokolü esaslarına dayanan konuşma yapmasının mümkün olması. Ayrıca devre anahtarlamalı sistemlere göre çok daha ucuz, hatta ücretsiz olabilmesi. Özellikle yurtdışı konuşma trafiği yoğun olan şirketlerin konuşma masraflarını azaltmaları için VoIP'in önemli bir araç olduğunu belirten Demirkol, ses, veri, video haberleşmesini birleştiren yapının da çok önemli bir avantaj olduğu değerlendirmesinde bulundu.
En büyük avantaj herhangi bir noktadan tüm servislere ulaşım
Alcatel-Lucent Kurumsal Santral Çözümleri Satış Müdürü Alper Soyak, IP tabanlı santralların klasik santrallarla kıyaslandığında lokasyon ve altyapı bakımından çok daha esnek bir çözüm sunduğunu ifade etti. Soyak, kurumun yerel alan şebekesinin ses iletişimi amacıyla da kullanabilmesinin, kablolama ve yönetimi konusunda ciddi kolaylıklar getirdiğini belirtti. Soyak, internet teknolojilerinin kullanıcılara sunulabilmesi olanağı yaratması, örnek olarak XML, SIP uygulamalarına açıklık sağlaması açısından da IP santralların avantaj sunduğunu söyleyerek “IP olarak kurum kaynaklarına erişilebilen herhangi bir noktadan tüm servislere, uygulamalara da erişilebiliyor olması bu klasik PBX’lere göre sunduğu en büyük avantaj" yorumunda bulunuyor.
Esnek yapı ek özellikleri beraberinde getiriyor
Votel İletişim Hizmetleri Genel Müdürü Yusuf Alakavuk’a göre IP santrallar, büyük ölçüde yazılım tabanlı olduğu için klasik santrallara göre herşeyden önce esnek ve bütünleşmeye açık. Bu özellik sayesinde bir ofisteki santral kullanımının çok farklı boyutlara çıkabildiğini dile getiren Alakavuk, “Bir şirket gerçek anlamda bir IP santrala yatırım yaptığında VoIP olanaklarına da sahip oluyor. Şirket, şubeleri, ofis dışı çalışanları ve müşterileri gibi uzak noktalarla santralına yeni yatırımlar yapmadan görüşebiliyor. Bununla birlikte sesli posta, raporlama, robot operatör, telekonferans gibi santrallara katma değer sağlayan diğer özellikler, IP santral yapılarında daha kolay ve geniş alanlarda kullanılabiliyor” diye konuştu.
Noktadan bağımsız çokluortam yapısına ulaşım
MN İletişim Genel Müdürü Mehmet Songur’a göre IP telefon santrallarını klasik sistemlerden ayıran birçok özellik bulunuyor. Songur, mesafe bağımlı olarak çalışan TDM tabanlı sistemlere karşın IP telefonların ise şirketlerin tüm noktalarda mesafe bağımsız olarak çalışabildiğini belirterek IP telefonda, sayısal ve analog telefonlarda olduğu gibi her kullanıcı için ayrı bir kablolamaya ihtiyaç kalmadığını da değindi. Sayısal veya analog setlerin kullanımında santrala her abone için bir port ve kart ilavesinin gerekli olduğunu dile getiren Songur, şöyle devam etti: “IP telefonlar için merkezi sunucu dışında bir ihtiyaç yok. Bu durum önemli bir maliyet avantajı kazandırmakla birlikte, kapasite artışlarında esneklik sağlar."
Farklılıklar avantaj yaratıyor
Avaya Kanal Müdürü İlhan Aşık, IP santralların farklılığı konusunu sistemlerin gelişiminden yola çıkarak açıklıyor. -Açık platform: Özel sunucu ve işletim sistemleri yerine, çağrı işleme yazılımları artık standart Intel tabanlı sunucu ve endüstri standardı işletim sistemleri -Kolay bütünleştirme: Son dönemlerde, masaüstü uygulamalar ile kullanıcılar bilgisayarlarından anında izleyebiliyorlar -Güvenli haberleşme: Özellikle IP telefon setlerinin kriptolama desteği sayesinde, tüm ses görüşmesi güvenli olarak gerçekleştiriliyor. -Mobil haberleşme ve tek numara: Ofis telefonuna gelen çağrılar, otomatik olarak kullanıcının cep telefonuna yönlendirilebiliyor. - Yazılım tabanlı telefon : Kullanıcılar, web ortamından, telefon sistemine erişip arama yapabilir ve mesajlarını dinleyebilir.
VoIP desteği sağlayan servisler önemli avantaj
İntercom Genel Müdürü Turgay Denizci’ye göre IP telefon sistemlerinin, geleneksel telefon sistemlerine göre en büyük avantajı; VoIP desteği ile internete bağlı uzak noktalardaki ofisler arasında dahili hat üzerinden görüşme olanağı sunması. Bu yapının ayrıca gerektiğinde görüntülü konferans yapabilme olanağı tanıdığını da hatırlatan Denizci, “VoIP desteği sağlayan servisler ile birlikte kullanıldığında uygun maliyetli şehirlerarası ve milletlerarası görüşme yapma şansı önemli bir avantaj” diye konuştu.
Santralda gelecek IP’yi adresliyor, 2008’de geçiş hızlanacak
Dünyada IP PBX sayısının, 2009-2010 döneminde geleneksel PBX sayısı ile eşit duruma geleceği düşünülüyor. Bu süreç içinde de IP PBX satışlarının yıllık ortalama yüzde 20 artacağı öngörülürken, geleneksel PBX satışlarında ise benzer oranlarda düşüşler bekleniyor.
Türkiye’de ise ses tarafında çok yeni ve gelişmekte olan bir teknoloji durumunda olan IP teknolojisi ve uygulamaların yaygınlaşması konusunda uzmanlar, biraz daha zamana ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir. Türk Telekom’un DSL teknolojilerine yapmış olduğu yatırımların IP pazarına olan talebi arttırdığını belirten sektör oyuncularına göre artan talebe rağmen henüz IP santrallar, klasik PBX santrallarlerle bugün için rekabet edemez durumda. Ancak önümüzdeki 2-3 yılda IP PBX santrallerin hızlı bir büyüme ivmesi kazanacağı, tamamen geçiş için 10 yıllık bir sürece ihtiyaç olduğu ve 2008 yılından itibaren IP PBX kullanımına geçişin yaygınlaşacağı görüşü hakim. 2006 yılında yüzde 15 olan IP PBX’lerin pazar payının da 2012’de yüzde 65 olacağı düşünülüyor. Siemens Ürün ve Çözüm Grubu Yöneticisi Ayşe Yılmaz’ın değerlendirmelerine göre ise 2006-2007 yılları mevcut müşterilerdeki TDM hatların IP hatlara veya Pure IP-PBX sistemlere dönüşümün başlangıcı olarak alınabilecek yıllar. Bu eğilim de yıllar bazında artarak devam edecek. IP telefonu veya VoIP teknolojisinin uzun süredir gündemde olmasına rağmen, ancak son zamanlarda kolay erişilebilir, kullanılabilir ve daha da önemlisi, maddi açıdan küçük ve orta ölçekli işletmeler için sahip olunabilir hale geldiğini kaydeden Netex Genel Müdürü Erhan Doğan’a göre de önümüzdeki 2-3 yılda, konuyla ilgili birçok işletme, IP telefon çözümlerini tercih edecek ve geleneksel telefon çözümlerini bu teknolojiyle değiştirecek. Tamamen geçiş konusunda bir tahmin de bulunmanın oldukça zor olduğunu söyleyen İnterkom Telekomünikasyon Genel Müdürü Turgay Denizci, büyük ve orta ölçekli şirketlerde 2006-2007 yıllarında IP telefon sistemi kullanımı artışının hissedileceğini ancak küçük ölçekli işletmelerde bu geçiş için oldukça uzun zaman ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ericom İletişim Satış Müdürü İhsan Boryalı da, her ne kadar bu konuda büyük ilerleme kaydedilmiş olsa da Türkiye pazarında, IP tabanlı ürünlerin egemenliğinin sağlanmasının en az 10 yıllık bir sürece ihtiyacı olduğu görüşünü taşıyor. Kullanımın artmasının söz konusu olacağını ancak tamamen geçiş noktasının ise çok uzun süre alacak bir konu olduğunun altını çizen Boryalı, “Özellikle büyük şehirler haricindeki KOBİ pazarında analog santrallerin büyük ölçüde egemen olması ve bu ürünlerin maliyetlerinin çok düşük olması analog santrallerin tercih edilirliğini bir süre daha devam ettireceğinin de göstergesi” değerlendirmesinde bulundu.
Yatırım maliyetleri aşağı çekidikçe kullanım da artacak
Bugün itibarı ile IP sistem yatırım maliyetlerinin hala klasik sistemlerden çok daha yüksekte kaldığını dile getiren Cesa Haberleşme Genel Müdürü Cemil Olgun, bu nedenle şu aşamada da daha çok analog, sayısal ve IP yapılarının tamamına tek kutuda destek verebilen ve IP’ye çevrilebilen yapıların kullanımının da söz konusu olduğunu kaydetti. Olgun, port yatırım maliyetleri aşağı çekildikçe yatırımcı sayısının da hızla artacağını düşündüklerini söyledi.
Votel İletişim Hizmetleri Genel Müdürü Yusuf Alakavuk’a göre de gelinen noktada, birçok üretici tarafından “hibrid santral” olarak üretilen, hem TDM hem de IP tabanlı telefon kullanımını destekleyen santraller da bu geçişi destekliyor. Alakavuk, maliyetlerin de sistemler açısından çok önemli olduğunu belirterek IP santral sistemlerinde kullanılan uç donanımlarda IP telefon maliyetlerinin düşme eğiliminde olmasıyla sahip olma maliyetlerinde de meydana gelecek düşüşlerin geçişi hızlandıracağını belirtti. Tesan İletişim Sistemleri Yöneticisi Mete Yurdaün de, geçişin önündeki en büyük engellerden birinin IP uç donanımlarının çok pahalı olması ile ortaya çıkan maliyetler olduğunu düşünenlerden. Genç nüfusun bu teknolojiye çok sıcak bakmasının süreci hızlandıracağını dile getiren Yurdaün, donanım maliyetlerinin makul bir seviye gelmesi ile IP PBX’lerin hızla klasik PBX pazarındaki yerini alacağını belirtti. Tekofaks Sistem Grubu Türkiye Satış Müdürü Harun Baştürk ise telekom operatörlerinin verdiği bant genişliğinin artması ve ucuzlamasıyla IP santrallerin yaygınlaşmaya başlayacağını belirterek “10 yıla kadar teknolojinin gelişmesi ve üretim maliyetlerinin düşmesiyle tamamen olmasa da büyük oranda geçişin olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Meteksan Sistem Danışmanı Ebru Toker de, orta ve küçük ölçekli şirketlerde IP tabanlı bir santrale geçiş için öncelikle ağ altyapısının buna hazır olması gerektiğini ve bu nedenle de bazı durumlarda ilk yatırım maliyetinin yükseldiğini dile getirerek “Genellikle orta ölçekli şirketlerin IP santrallerine yönelmesi, ellerindeki mevcut santrallerin artan kullanıcı sayılarını karşılamak için büyümeye elverişli olmaması gibi tetikleyici bir sebep sonucunda ortaya çıkıyor. Ancak bu gelecekte maliyetlerin de düşmesi ile daha da yaygınlaşacak” değerlendirmesinde bulundu.
Altyapı iyileştikçe geçiş kolaylaşacak
Sektör oyuncularından bazıları da Bu konuda özellikle altyapı iyileştirmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyor. Bu şekilde IP PBX’lere geçişin hızlanacağı ve kolaylaşacağını düşünen bir başka isim de Arifis Teknoloji Satış Pazarlama Müdürü Serdar Goralı. “Son yıllarda birçok kurumsal şirket IP telefona ciddi yatırımlar yapmaya başladı” diyen Goralı, “Kurumların veritabanlarını uzaktaki bir santralla bütünleştirerek otomatik aramalar yapması, veri doğrulama, anket yapma çözümleri artık sadece büyük kurumların kendi içinde uyguladıkları çözüm olmaktan çıkacak. Bir portal aracılığıyla büyük küçük bütün işletmelerin faydalanabileceği bir çözüm haline gelecek. Bu anlamdaki özellikler şirketlerin kullanımlarını ve IP PBX’e geçişini hızlandıracaktır. IP PBX’in sadece ucuz konuşmalarla bağdaşmış olması da ortadan kalkacaktır” dedi.
İnternetin yaygınlaşması pazarı geliştirecek
Multitek Genel Müdürü Adnan Demirkol, 2008’in bu geçişte önemli bir yıl olacağını düşünüyor. Büyük kapasiteli santrallerin kurulu olduğu büyük şirketlerde VoIP uygulamalarının zaten birkaç senedir yapılmakta olduğunu belirten Demirkol, yeni santral talep eden küçük işletmelerin ise IP santralları sorguladığını ancak halen klasik santralleri tercih ettiğini söyledi. 2008 yılı ikinci yarısından itibaren , gerek IP santral fiyatlarının düşmesi ve gerekse VoIP gereksiniminin artması sonucu küçük işletmelerin de VoIP santral taleplerinin söz konusu olacağını dile getiren Demirkol, “Yerli telefon santral üreticilerinin de 2008 yılı ikinci yarısından itibaren klasik telefon santralların üretimini azaltıp IP santralların üretimine ağırlık vereceğini tahmin ediyoruz. İnternetin daha yaygınlaşması ve internet bant genişliğinin artması ile 2008 yılının ikinci yarısından itibaren satılan bütün santralların IP tabanlı olacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
IP santrallara geçişin hızlanması pek çok etmene bağlı
Kullanıcıların santral yatırım kararı vermeleri konusunda bazı noktaların büyük önem taşıdığını dile getiren Karel Elektronik Pazarlama Direktörü Nurşen Yıldırım, bu aşamada altyapı ve maliyetlerin de öne çıktığının altını çizdi. IP santrallara geçişin hızlanmasının bu anlamda ağ altyapılarının gelişmesine, genişbant erişiminin yaygınlaşmasına, IP terminal fiyatlarının düşmesine ve IP sistemlere daha etkin ve daha yaygın servis verebilecek yeterlilikte servis ağlarının oluşmasına bağlı olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bunlar sağlanamadığı sürece müşteriler mevcut yatırımlarını değiştirme kararını bir süre daha erteleyeceklerdir” değerlendirmesinde bulundu.